BLOG

Atlarda Yemlik ve Suluk

Atlarda yemlik nasıl olmalıdır? Atların beslemesi nasıl yapılır? Atlarda suluk nasıl olmalı? Bokslardaki yemlik ve suluk nasıl olmalı? Bokslarda yerleşim planı nasıl olmalı? Yemliklerin yerden yüksekliği kaç olmalı? At barınaklarında yemlik ve suluk yerleşim planı nasıl olmalı?

Bokslardaki yemlikler ve suluklar köşeye yerleştirilmeli ve yerden 1,07 metre yüksekte olmalıdır. Genel manada yemlik ve sulukların yükseklik ölçüsü, atın göğüs hizasının çok az üstünde olmasıdır. .Bu ölçü, atın yemlik ve suluklara rahatça ulaşmasını sağlarken, atın ayağına takılmasına da fırsat vermez. Buradaki en önemli problem, suluk ve yemliklerin atın su içme ve yem yeme ihtiyaçlarını karşılayacak ideal yükseklikte olması ile birlikte dışkının da bu kaplara dolmamasıdır. Su ve yemlikler duvara monte edilmemeli bir kemerle duvara tutturulmalıdır. Bu yolla yemlik ve suluklar temizlemek için gerektiğinde çıkarılabilirler. Yemlik ve suluklar temizlemek için gerektiğinde çıkarılabilirler. Yemlik ve suluk birbirine yakın yerde olmamalıdır. Yemlikler genelde derin leğen şeklinde olup, bokslarda köşe kısımlara asılmalıdır. Köşe kısımlara asılan yemlikler, atların bu malzemelere çarparak yaralamalarını önlemektedir.

At bokslarında otomatik sulukların kullanılması durumunda farklı yükseklik ve tercihler söz konusu olabilir. Atlar, içme suyu sıcaklığının 7,2 C – 18,3 C olmasını tercih ederler. Daha soğuk suları içmek istemezler. Atların en doğal su içme şekli, akarsudan, gölden veya yerdeki bir su birikintisinden yani kısacası yerden içmesidir. Ancak akarsulardaki kum, ve diğer yabancı maddeler ve enfeksiyon riski nedeniyle atlara daha temiz ve güvenli kaynaklardan su verilmelidir. Atları yemlemeden önce mutlaka su içirmek gerekir. Yemleme sırası; önce su sonra kaba yem ve daha sonra konsantre yem şeklinde olmalıdır.

Kaba yemlerin yerde yedirilmesi atların en doğal yolla yem tüketimini sağlar. Ancak bu durumda otlar, yerdeki kirli malzeme ile temas eder. Bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak iççin otlar metal parmaklıklı veya fileli yemlik içine konulur. Yemliklerin fileli veya dikey demir parmaklıklı olması atların çabuk yemesini önlemek için de önemlidir. Otlar için kullanılan yemlikler atın her noktadan otu çekerek almasına izin veren türden olmalıdır. Ancak otlar için kullanılan yemliğin alt kısmı omuz başı hizasının üstünde olmamalıdır. Daha yükseğe asılan yemliklerden dökülen tozlar atın gözüne ve burun deliğine zarar verebilir. Belirtilen hizadan çok aşağıda olan yemlikler ise atın dolaşmasına neden olur. Yemliklerin yeri konusunda at sahiplerinin tercihleri de çok önemlidir.

Bokslarda kaba yem için ayrı, tane yem için ayrı birer yemlik bulundurulabilir. Aynı zamanda atın ihtiyacına göre sadece kaba yem için bir yemlik bulundurulabilir. Ancak yemlikler, hem kaba yem hem de konsantre yem konacak şekilde dizayn edilebilir. Kaba yemin konulacağı demir parmaklıklı kısım yemliğin üst bölmesinde, konsantre yem konulan kısım ise alt bölmede yer alabilir .Bu durumda at, hem kaba yemi hem de tane yemleri rahatlıkla yiyebilir. Bu amaçla üretilen yemliklerde demir parmaklı ve huni şeklindeki kaba yem bölümünden dökülen kaba yem kısımları, alt bölümdeki tane yemin konulduğu kısımda ziyan olmadan tüketilmiş olur.

Dışarıda veya meradaki atlara yem yedirmek amacıyla kullanılan yemlikler yukarıda bahsedilen yüksekliklerden daha alçakta olabilir. Bu amaçla yapılan yemliklerde atların ihtiyaçtan fazla kaba yem yemesini önlemek için kaba yemin üzerine demir veya farklı yem malzemelerden yapılmış parmaklıklar konabilir. Kaba yemin en az yarısı doğranmamış doğal halde atlara yedirilmelidir. Gerek bokslarda gerekse açık alanlarda konsantre yemlerin tüketimini yavaşlatmak için yemlik içine yumruk büyüklüğünde taşlar bırakılabilir. Günlük yüklü miktarda yedirilecek konsantre yemler en az 3 öğün halinde yedirilir.

Atların bokslarında yemlik ve suluk ile birlikte yalama taşı şeklinde eser element ve tuz içeren taşlar bulundurulmalıdır. Yalama taşlarının yüksekliği yemlik ve suluklar gibi olmalıdır. Yalama taşların türü, ilgili at grupları için üretilmiş özel sahip olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.